Mediawijsheid

We leven in een snel veranderende maatschappij, en zeker ten aanzien van de digitalisering is dit het geval. Vragen die wij ons tien jaar geleden stelden, zijn nu niet meer relevant. Vragen die we vorig jaar nog niet konden bedenken, doen zich nu voor. De school staat midden in de samenleving, volgt, participeert en heeft een voorbeeldfunctie. 

Lees meer over deze training

Met betrekking tot het gebruik van foto- en beeldmateriaal zien we een maatschappij waarbij het volstrekt gebruikelijk is om deze beelden te maken en te delen met anderen. Individuen doen dit, maar ook clubs en verenigingen. Bij de deelname in onze maatschappij zet je jezelf steeds vaker onbewust in de kijker van een van de vele camera’s om je heen, met het risico jezelf ergens online terug te vinden. Wij kunnen onszelf hier een mening over vormen, het zal de werkelijkheid niet doen veranderen.


Begrippen als #metoo, nekvel- en pornodocent is voorpagina nieuws geweest. Iedereen is actief op het internet. We gebruiken verschillende sociale media en publiceren met het grootste gemak foto’s, filmpjes en meer. Maar zijn we ons wel bewust van de risico’s en zijn we eigenlijk wel zo handig als we zelf graag denken? Volgens een onderzoek van de NOS (juli 2019) zijn veel jongeren slachtoffer van digitale criminaliteit zoals online fraude, hacken en cyberpesten. Over die leeftijdsgroep bestaat vaak de aanname dat ze heel slim zijn met technologie, omdat ze zoveel tijd besteden op hun telefoon of laptop. Maar alleen omdat jonge mensen met technologie zijn opgegroeid, betekent niet dat ze automatisch alles snappen en kunnen.


Als we willen voorkomen dat de afstand tussen de leerlingen en opvoeders groter wordt moeten we op de hoogte blijven van de mogelijkheden die deze media ons biedt. In deze inspirerende bijeenkomst proberen we antwoord te geven op bovenstaande vragen. Komen alle do’s en don’ts aan bod en is er voldoende ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en ideeën.

Wat komt er aan bod?

De mogelijkheid om hier een langer traject van te maken bestaat ook. We gaan dan verder dan slechts de theorie en praktijkvoorbeelden. We leren de deelnemers hoe ze hun leerlingen mediawijs kunnen maken. Hoe het gebruik van media in het lesprogramma aan bod kan komen en hoe ze hun collega’s kunnen adviseren en begeleiden. Interesse? Laat het ons weten!

Training boeken

Heeft u interesse in deze training? Neem dan contact op met  Schoolupdate en ontdek de mogelijkheden. 

Neem contact op

Interesse in een ander traject?